«Весна вдарила в голову» чи в нас таки існує проблема з толерантністю?

Вже другий день помічаю, що Вкурсі.ком захопила «епідемія» прихильників та противників такого явища як толерантність. Також даю собі звіт у тому, що сам став заручником даної теми. Тому задаюсь питанням, чи дійсно у нашому суспільстві є проблема з толерантністю? Чи може все таки це витівки «мартовского кота» і немає куди діти свій весняний настрій?
Саме слово «толерантність» все частіше починає отримувати негативний відтінок, втрачається диференціація понять «толерантність» (здатність сприймати іншу точку зору та образ життя) та «терпимість» (мовчати й підставляти іншу щоку). Також доволі часто вимушений зустрічати неаргументовані висловлення або дуже вузькі і фанатичні. Все це свідчить про те, що ми ще не навчилися слухати один одного!
Адже саме це є основним проявом толерантності! Тому як можуть деякі з нас, українців, казати щось по даній тематиці, навіть не проявивши елементарної людяності та поваги до гідності особистості? Вже за ці слова, я можу стати «ліберастом»...
Тепер давайте подивимось з іншого боку, так би мовити, по той бік «залізної завіси». Невже всі ярі традиціоналісти такі злі та «темні»? Авжеж ні, інакше розумні люди би просто не звертали увагу і всього навсього би записали дане явище до «Книги Хвороб», далі думаю зрозуміло. Треба бути толерантними також з тими, хто вважає це хворобою. Все ж таки, вони у меньшості.
Дійсно, доволі часто спостерігаються абсурдні прояви толерантного руху, хоча й не самої толерантності, а лише особистих уяв певних активістів. Згадаємо нещодавні приклади:
 
·        Заміна в документації понять «мати» й «батько» на «Parent1/ Parent2» в Америці;
·        Відмова від офіційного звернення «мадемуазель» у Франції;
·        «FEMEN» та ін.
 
І що із всього цього виходить? Я особисто бачу три варіанти розвитку:
 
·        Наступлять «темні віки» — переможе радикальний традиціоналізм.
·        Наступить «ера толерастії та знеособлення» — переможуть радикальні прояви політики рівноправя та глобалізації.
·        Нарешті люди порозумнішають, і стануть Людьми в гармонії та взаєморозумінні.
 
Отже, проблема толерантності, нажаль, надалі залишається, актуальною і це має дуже насторожувати. Адже перед нами вже має поставати інші проблеми, а ми все ще топчимось над питанням «чорних» та «білих».

1 коментар

Вадим Міський
Дуже гарно зачіплена тема «радикалької толерантності».
«Радикалізація» толерантності автоматично вестиме до перегибів — як у будь-якій іншій ідеї. І, дивлячись на це, може на перший погляд здатися що ідея толерантності дискредитована. Проте, лише на перший.

Саме свідомий підхід до толенратності — це те, що повинно культивуватися.
Саме завдяки цьому, як ви кажете, «люди порозумнішають» і знайдуть спосіб жити без утисків прав, гідності та свободи особистості. Принаймні, докладати зусиль до цього хочеться.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте